Yritys / The Company

Konkurssi Records on vuonna 2011 perustettu helsinkiläinen levy-yhtiö, jota pyörittää Jaana Karila

 ”Vuosia haaveenani oli perustaa oma riippumaton levy-yhtiö, jonka kautta olisi mahdollista julkaista juuri sellaista musiikkia, mihin itse uskon. Olen onnellinen, että minulla oli rohkeutta toteuttaa haaveeni. Levy-yhtiön perustaminen oli minulle keino tukea kotimaista musiikin tekemistä ja käyttää kertynyttä osaamistani paikallisen musiikkibisneksen hyväksi”, kertoo Konkurssi Recordsin omistava Jaana Karila.

”Konkurssi Recordsin nimi oli alunperin ironinen kommentti ja vastalause levy-yhtiöiden kuolemasta ja ylipäätään musiikkialan laskusuhdanteesta vuonna 2011 käydylle negatiivissävytteiselle keskustelulle. Toisaalta nimi myös rehellisesti ja kaunistelematta kertoo pienen indieyhtiön koruttomasta arjesta. Vaikka pienellä firmalla on omat haasteensa kilpailla musiikkibisneksen jättien joukossa, en ole silti vuosien varrella lakannut uskomasta musiikkiin; sillä tulee aina olemaan voimaa koskettaa ihmisiä" Karila toteaa ja lisää ”Olen halunnut julkaista musiikkia, joka innostaa minua ja tehdä sen artistia kunnioittaen, hyvässä yhteistyössä ja huolella. Toivoisin, että tulevaisuudessä musiikin käyttäjät ja kuluttajat osaisivat arvostaa entistä enemmän kotimaisuutta kuunteluvalinnoissaan ja musiikkia ostaessaan tukisivat suomalaisia pienyrityksiä ja artisteja."

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Konkurssi Recordsissa oli toisena osakkaana J Salonen, mutta J:n halutessa keskittyä muihin asioihin elämässään siirtyi Karila yksin vetämään yritystä. Yrityksen ensimmäinen julkaisu oli The Irrationalsin ”Hold Your Horses” -debyyttialbumi. Sen jälkeen on albumeita ja EP:tä tullut Color Dolorilta, Rinaldi Luhtala Jazz Projectilta, MIAU:lta, Kaarina Salonen Bandiltä ja Johannes Raitjoelta.

"Musiikkibisnekseen liittyvät tasa-arvon teemat ovat sydäntäni lähellä. Olisi hienoa, jos naiset löytäisivät enemmänkin musiikin julkaisubisneksen. Uskon ja toivon, että joidenkin vuosien kuluttua yhdenvertaisuus ja tasa-arvo olisivat arkipäivää myös artistien, musiikkituottajien, muusikoiden ja erilaisten musiikkibisneksessä toimivien tahojen osalta” Karila pohtii.

Digitaalinen maailma ja sen ansaintalogiikat asettavat Jaanan mielestä niin haasteita kuin mahdollisuuksia indie-levy-yhtiöiden pärjäämiselle. Pieni levy-yhtiö tasapainottelee aina musiikin, luovuuden, ajanhallinnan, resurssien ja erilaisten yritystoiminnan vaatimusten välissä. "Näen asian kuitenkin niin, että kukoistava musiikkielämä Suomessa kaipaa myös pieniä julkaisijoita monipuolistamaan markkinoiden tarjontaa, joka on yli 90-prosenttisesti isojen levy-yhtiöiden hallitsemaa. Artistit ovat erilaisia ja on kaikkien etu, että artistille löytyy levy-yhtiö, jossa hänen musiikki saa kukkia ja arvomaailmat kohtaavat. Uskon, että silloin syntyy myös musiikkia ja juttuja, jotka koskettavat ihmisiä."

"Mikään ei kuitenkaan ole ikuista ja unelmat muuttuvat" Jaana toteaa syksyllä 2020 luvassa olevista muutoksista yrityksen toiminnassa. "Aion siirtyä kokoaikaisesti työskentelemään Musiikkituottajat - IFPI Finland ry:ssä 1.10.2020 alkaen ja Konkurssi Records jää näin ollen määrittelemättömälle julkaisutauolle. Olen innoissani siitä ja mahdollisuudesta päästä perehtymään syvemmälle musiikkibisneksen ja tekijänoikeusmaailman kiemuroihin. Arvostan erittäin paljon suomalaista tekijänoikeusjärjestelmää ja tiedän konkreettisesti sen, kuinka elintärkeä se on musiikintekijöille ja julkaisijoille". Jaana toteaa. "Vaikka uutta musiikkia ei ole lähiaikoina luvassa, elävät aiemmin tehdyt julkaisut digitaalisessa maailmassa ja ovat kaikkien kuultavissa siellä myös tulevaisuudessa, joten ei muuta kuin konkurssishow pystyyn ja musat täysille" Jaana naurahtaa.